Industrieel Smalspoormuseum

Smalspoor treinen in een natuurlijke omgeving

Naast ons Resort ligt het Industrieel Smalspoor Museum. Dit bijzondere museum is voor onze gasten direct vanuit ons Resort bereikbaar. Op de openingsdagen van het museum krijgt u als gast korting op de toegangsprijs, inclusief de rondrit. Haalt u dan vooraf wel even een kortingskaart bij de receptie van ons hotel.

Vanuit het museumgebouw met statische en dynamische smalspoor expositie, vertrekt u voor een tocht door een prachtig gebied, grotendeels over een origineel traject, vroeger gebruikt voor turftransport.  Tijdens de rit wordt regelmatig gestopt en uitleg gegeven over het smalspoor en het voormalige hoogveen gebied, waar meer dan zeventig soorten vogels voorkomen en tegenwoordig ook weer veenmos groeit.

Het gebied is onderdeel van Geopark de Hondsrug, dat sinds 2015 de status heeft van UNESCO Global Geopark. Door de geringe snelheid, zo kenmerkend voor dit smalspoor, heeft u voldoende tijd om van de omgeving en de treinreis te genieten. Langs het traject staat smalspoor materieel opgesteld in diverse samenstellingen en toepassingen.  De rit leidt u ook naar de turfstrooiselfabriek, met de daarbij behorende losinstallatie. Het is de enige, in originele staat behouden, turfstrooiselfabriek van ons land. In de turfstrooiselfabriek, die voor bezoek geopend is, bevinden zich nog de originele productiemachines. Hier krijgt u een indruk van het vroegere productieproces van turfstrooisel.

Op het museumterrein staat ook de 4-sporige smalspoorremise gebouwd in 1910, die jaren dienst heeft gedaan als werkplaats voor het museum. Zowel de turfstrooiselfabriek als de remise zijn Rijksmonument. Het museum, dat volledig op vrijwilligers draait, beschikt over een grote collectie smalspoorlocomotieven, wagens, werktuigen, foto's en ander materiaal.

Bij de receptie is een kaartje te verkrijgen die €1,00 korting p.p. geeft op uw bezoek van het smalspoormuseum!